"Wat is vrijheid?" - Textielkunstenaar Willy Schut over haar werk en de expositie KunstKijk 80 jaar vrijheid
“Wat is vrijheid?” Deze vraag stond centraal in het werk van textielkunstenaar Willy Schut voor de expositie KunstKijk 80 jaar vrijheid in Museum Nijkerk. In dit interview vertelt Schut over haar zoektocht naar de betekenis van vrijheid, die ze verwerkt in haar kunstwerken. De expositie, die de bevrijding van Nederland 80 jaar geleden herdenkt, toont werken die allemaal een verschillende kijk op vrijheid laten zien.
Een jeugd met naald en draad
Willy Schut woont al sinds 1970 in Nijkerk. Ze groeide op met een moeder die coupeuse was en een vader die aardig kon tekenen. “Het is eigenlijk niet verrassend dat ik iets met kunst en textiel ben gaan doen,” vertelt Schut erachteraan. “Mijn liefde voor textiel is begonnen bij mijn moeder. Voelen en kijken naar lapjes en kleuren, dat waren fijne herinneringen aan mijn jeugd.”
Hoewel ze aangeeft op geen van haar werken trots te zijn, spreekt ze wel haar waardering uit voor de mensen die haar werk willen kopen. “Het is wel altijd fijn als mensen je werk zó waarderen dat ze het aan willen schaffen” vertelt ze bescheiden.
Textiel als voorkeur
De leidraad in haar leven als kunstenaar is altijd haar creativiteit geweest. “Ik wilde altijd creatief bezig zijn en volgde veel workshops en masterclasses om uiteindelijk de stap te zetten naar een kunstopleiding.” Schut volgde haar kunstopleiding aan de NAU in Utrecht. Dit is een 5-jarige deeltijdopleiding voor beeldende kunst. Tientallen jaren later kiest ze ervoor de kunstopleiding “Upgraders in Art” te gaan doen in Arnhem.
Hoewel ze altijd al een voorkeur heeft gehad voor textielkunst, waren alle opleidingen die ze heeft gevolgd veel breder georiënteerd op beeldende kunst. “Textiel heeft altijd mijn voorkeur gehad, maar op de academies moest ik met allerlei disciplines werk maken, onder andere fotografie/video, klei, afvalmateriaal, schilderen en tekenen. Of het nu groot werk of klein werk was, 2D of 3D werk, ik kan mij er goed mee uitdrukken.”
Vrijheid in kunst
"In eerste instantie deed ik mee aan de expositie vanuit mijn nieuwsgierigheid hoe men in Nijkerk deze expositie op zou zetten," zegt ze over de reden om deel te nemen. "Toen ik hoorde dat het heel belangrijk was om een procesboek bij te houden, was ik héél blij, want dat vind ik altijd al heerlijk om te doen."
Op dit moment is haar werk te zien in Museum Nijkerk. Het uitgangspunt voor deze expositie is de bevrijding van Nederland 80 jaar geleden. 13 Nijkerkse kunstenaars laten in deze expositie hun kunstwerken zien op basis van het thema vrijheid.
Ook Schut ging nadenken over wat dit thema voor haar betekent. “Ik heb mijzelf tijdens het maakproces steeds afgevraagd: Wat is vrijheid? Want voor de een zal vrijheid een afwezigheid van oorlog zijn terwijl de ander denkt aan vragen als: is vrijheid hetzelfde als ongebonden zijn, maakt vrijheid gelukkig, bestaat vrijheid in de natuur, is ons lichaam vrij?”
Deze vragen heeft de Nijkerkse zichzelf gesteld in haar procesboek. Daarnaast heeft ze vrijheid proberen uit te drukken in een bepaalde kleur. “Het thema vrijheid heb ik in mijn werken voor deze expositie vooral uitgewerkt door een witte kleur voor de stof te gebruiken.”
Vrijheid als inspiratie
Voor een van de werken van de kunstenares heeft ze haar inspiratie gehaald uit een bijzonder object. “Mijn inspiratie kwam voort uit de zilveren lepels van een onbekende Joodse familie. De vijf vormen van de lepel staan voor de vijf oorlogsjaren. Deze vormen hangen aan één ring omdat ze jaren niet los gezien kunnen worden. Die ring staat symbool voor eenheid en voor altijddurende verbondenheid.”
Ook achter het borduurwerk zit een bijzondere gedachte. “Het borduurwerk van witte kruizen en af en toe een rode, staat symbool voor alle mensen die in de oorlog zijn vermoord.”
De vormen van de kunstwerken van Schut zijn opgebouwd uit kippengaas met daarover diverse lagen stof. “Als laatste ging de witte lakenkatoen erover. Die stof heeft eerst een aantal weken onder de grond gelegen, zodat hij een mooi doorleefd uiterlijk kreeg. Deze verweerde laag is weer terug te voeren naar alle oorlogsslachtoffers die in de grond begraven liggen.”
Ook in die vormen uit kippengaas zit een betekenis achter. “In drie vormen heb ik een opening gemaakt en dat heeft betrekking op het verzetswerk. Als er vanuit het verzet weer een actie naar buiten kwam dan gaf dat een gevoel dat het uiteindelijk goed zou komen.”
Met haar kunstwerken en deze expositie wil de kunstenares stilstaan bij de oorlogsjaren en de vrijheid die daarop volgde.
Toekomstige exposities van Willy Schut
Naast haar deelname aan de expositie KunstKijk – 80 jaar vrijheid is Willy Schut haar werk ook in andere exposities te zien.
- Vanaf 14 mei 2025 neemt ze deel aan een groepsexpositie van 'Windkracht 10' in Museum Spakenburg, waar haar werk 'Geloof, Hoop en Liefde' te zien zal zijn.
- Op 12 juli 2025 opent ze met de groep 'Galerie Absoluut' een expositie met het thema 'Verweven' in Huize Kernhem te Ede.
- In het najaar, op 13 en 14 september, is ze aanwezig op het Coelhorst Art Event in Hoogland.
Ook vertelt Willy dat ze in het zomerseizoen te zien zal zijn op diverse kunstmarkten.
Link naar haar site: https://willyschut.exto.nl/