Gemeente Nijkerk zet koers naar minder afval: wetsvoorstel actieprogramma afvalreductie is aangenomen
René Windhouwer en het college willen in Nijkerk het restafval verminderen en meer afvalscheiding realiseren. Dit staat in het wetsvoorstel: ‘Actieprogramma van afval naar grondstof 2025 tot 2028’. Dit wetsvoorstel werd afgelopen donderdag 17 april aangenomen bij de raadsvergadering van gemeente Nijkerk. René Windhouwer zei afgelopen donderdag: “Voor mij is een begrip als rentmeesterschap heel belangrijk.”
In het wetsvoorstel zitten verschillende acties waarmee gemeente Nijkerk het afval mee kan verminderen en het scheiden kan stimuleren bij de inwoners. Door bijvoorbeeld meer te focussen op monitoring en communicatie omtrent het onderwerp afvalpreventie en afvalscheiding. Hiernaast wordt het college verzocht een subsidieregeling voor de aanschaf van compostvaten en voor wasbare luiers vast te stellen.
Met extra inzet op monitoring en communicatie wordt er gestreefd naar gedragsverandering bij de inwoners. Er wordt een vermindering van het restafval verwacht van twee kilogram per inwoner en een stijging van de afvalscheiding met 0,5%. De nieuwe afvalapp zal volgens Windhouwer een centrale rol spelen in de communicatie met de inwoners. Hij realiseert zich wel dat een app niet voor iedereen toegankelijk is, daarom willen ze ook andere kanalen gebruiken om de informatie bij de inwoners te krijgen.
Ook was er voor de bevordering van de communicatie het voorstel om een schonebuurtcoach/ afvalcoach in te schakelen. Deze schonebuurtcoach is volgens Windhouwer van waarde om de doelstelling te halen. Hier is een amendement tegenin gediend door het CDA, 13 raadsleden waren voor waren het amendement en 11 tegen: dus is deze afvalcoach niet doorgevoerd voor het actieprogramma.
De subsidie voor de wasbare luiers en aanschaf van compostvaten is ook niet doorgevoerd. Volgens Rik Meijer, raadslid van het CDA, zullen de mensen die wasbare luiers en compostvaten willen gebruiken, dit ook aanschaffen zonder subsidie. Hij voegt eraan toe dat wasbare luiers sowieso al financieel voordeliger zijn dan wegwerpluiers. Hiertegen heeft het CDA een amendement ingediend, dit amendement werd met 24 stemmen voor aangenomen.
In het Landelijk Afvalplan zijn doelen vastgesteld over het afval, hierin staat dat er in 2025 maximaal 30 kg restafval per inwoner per jaar gerealiseerd moet zijn.
Scheidt u al uw afval? Wat kunt u veranderen in uw gedrag om minder afval te produceren? Denkt u dat de afvalapp zou helpen?